Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Goed van start

Goed van start

Informatie voor nieuwe bachelorstudenten

Gaan studeren is een groot avontuur, waarin je veel nieuwe ervaringen zult opdoen. Om je te helpen bij een goede start van je opleiding rechten hebben we zoveel mogelijk praktische zaken voor je op een rij gezet. Nadat je hebt deelgenomen aan UvA Matching vind je hier alle informatie die je nodig hebt tot aan de eerste collegedag van studiejaar 2020-2021.

 • Studeren in collegejaar 2020-2021

  Het onderwijs in het collegejaar 2020-2021 start volgens planning op 31 augustus. Onlangs heeft het kabinet nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd, wat ons de mogelijkheid biedt om weer op de campus onderwijs te verzorgen. Een belangrijke randvoorwaarde is wel dat de onderwijsroosters over de dag en over de week worden gespreid. Daarnaast is de capaciteit van de gebouwen beperkt tot ongeveer 20 procent, vanwege de noodzaak om 1,5 meter afstand te houden. 

  Deze beperkingen betekenen dat we in het eerste semester zullen starten met een mix van digitaal en fysiek onderwijs. Zodra het weer mogelijk is om het onderwijs volledig op de Roeterseilandcampus te hervatten, zullen wij dat doen. Tot het zover is, kun je er in elk geval op rekenen dat wij zorgen voor volwaardig en interactief onderwijs. 

 • Hoe ziet het 1ste semester van collegejaar 2020/2021 eruit?

  In het eerste blok zal het onderwijs gedeeltelijk online en gedeeltelijk op locatie worden gegeven in gebouw REC A op de Roeterseilandcampus. Je volgt twee vakken: Inleiding tot het Recht en Inleiding Strafrecht. Daarnaast zijn er wekelijkse bijeenkomsten van jouw jaargroep (bestaande uit maximaal 30 eerstejaarsstudenten) met jullie mentor. De werkgroepen van het vak Inleiding Strafrecht worden de ene week online verzorgd, de andere week op locatie. Dit geldt ook voor de mentoraatsbijeenkomsten. Het is de bedoeling dat jullie om de week naar de campus komen voor een bijeenkomst die in totaal 4 uur zal duren.

  In die 4 uur volgen jullie zowel een werkgroep met een docent van Inleiding Strafrecht als een bijeenkomst met jullie mentor. De bijeenkomsten vinden plaats in een werkgroepruimte met maximaal 15 medestudenten (vanwege de 1,5-maatregel). In de andere weken volg je Inleiding strafrecht en het mentoraat geheel online, samen met de jaargroep. Het onderwijs van het vak Inleiding tot het Recht vindt elke week online plaats.

  Rooster
  In de komende periode wordt verder gewerkt aan het maken van de roosters – een puzzel waarbij de capaciteit van de onderwijsruimtes, gangen, de in- en uitstroom door deuren en liften, maar ook OV-knooppunten zoals het metrostation Weesperplein meespelen. Informatie over de roosters is in de tweede helft van augustus bekend.

 • Vul het intakeformulier in

  In juni ontvang je een intakevragenlijst. We hopen dat je dit zo snel mogelijk invult, zodat wij weten dat je bij ons komt studeren. Doe je dit vóór 17 juli, dan weet je zeker dat we je op tijd indelen in een jaargroep en je aanmelden voor het onderwijs. Ook voorkom je dat je veel herinneringsmails ontvangt. Geen mail ontvangen? Klik dan hier om het intakeformulier in te vullen.

 • Jouw introductie-activiteiten

  Je studie begint met een aantal evenementen die je alvast vertrouwd maken met het studentenleven. Kom meer te weten over je studie, je nieuwe studiegenoten en leer je weg te vinden binnen de universiteit. Geef je op!

  Introductiedag van je opleiding

  Het verbod op grootschalige evenementen als gevolg van de coronacrisisuitbraak is verlengd tot 1 september. De UvA volgt hierin de richtlijnen van de overheid, wat betekent dat de onderwijsintroductiedag voor jouw studie op aangepaste wijze plaats zal vinden op dinsdag 25, woensdag 26 en donderdag 27 augustus 2020. Via de mail ontvang je een uitnodiging om op één van deze dagen naar de UvA te komen. 

  Intreeweek

  Ook de intreeweek waarin je kennis maakt met Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en andere studenten zal in aangepaste vorm plaatsvinden. Informatie hierover vind je op de website UvA Intreeweek (intreeweek.nl).

  Get Ready Zomerschool

  Voorafgaand aan de Intreeweek organiseert de UvA een driedaags zomerprogramma speciaal voor ‘eerste generatie studenten’. Ben je de eerste in je familie die gaat studeren? Dan is het best spannend om te starten met je studie op een nieuwe plek. Tijdens De Get Ready Zomerschool maak je alvast kennis met de academische kant van het studeren.

  Datum: 19, 20 en 21 augustus

  Aanmelden en meer informatie

 • Je eerste jaar: wat is wat?

  Je zult met veel nieuwe termen en begrippen in aanraking komen in de eerste weken van je studie. Om het je makkelijk te maken ontvangen alle eerstejaars tijdens de intreeweek een handig overzicht: de wegwijzer eerstejaars.

  Bekijk de online wegwijzer eerstejaars

  Download de wegwijzer eerstejaars (.pdf)

  Hieronder een aantal van de belangrijkste begrippen:

  Jaarkalender

  De Academische jaarkalender is het overzicht waarin je alle data vindt die straks voor jou als student belangrijk zijn, bijvoorbeeld de tentamenperiodes en interessante lezingen.

  Vakken en je roosters

  Wil je weten welke vakken je krijgt, kijk dan in de Studiegids. Je hoeft je voor het eerste jaar niet aan te melden voor vakken, dit doet de Onderwijsbalie.

  Half augustus ontvang je per e-mail de uitnodiging voor de Onderwijsintroductie en je jaargroep. Met het nummer van je jaargroep kun je jouw rooster opzoeken op rooster.uva.nl.

  Canvas

  Canvas is de digitale leeromgeving van de UvA. Zodra de docent de pagina van het vak heeft open gezet, vind je hier alle onderwijsmaterialen, artikelen, opdrachten en berichten. Log in en neem alvast een kijkje.

 • Begeleiding bij je studie

  Wist je dat er tijdens je studie allerlei mensen klaar staan om je te helpen?. Een greep uit de mogelijkheden:

  Studeren met een functiebeperking

  Heb je een functiebeperking, chronische ziekte, ad(h)d, autisme of dyslexie? De UvA biedt verschillende soorten begeleiding. Hiermee willen we jou een zo prettig mogelijke studietijd bieden en studievertraging voorkomen.

  Lees meer over studeren met een functiebeperking

 • Naast je studie

  Naast je studie kun je van hartenlust deelnemen aan culturele, sportieve en sociale activiteiten die Amsterdam biedt. Ook kun je lid worden van de studievereniging.

  Studievereniging

  Studieverenigingen zijn verbonden aan een bepaalde studie of aan een groep van verschillende studies. Ze organiseren zowel inhoudelijke activiteiten als gezelligheidsactiviteiten. Door lid te worden van zo'n vereniging kom je in contact met je medestudenten uit verschillende studiejaren en ben je betrokken bij je studie. Kijk welke studieverenigingen er voor jou zijn.

  CREA

  CREA vind je op de Roeterseilandcampus en is de culturele organisatie van de UvA. Hier kun je allerlei cursussen en workshops volgen op het gebied van muziek, theater, dans, film, digitale media, fotografie en literatuur. Ook heb je er het CREA café.

  USC

  Je kunt naast studeren ook sporten bij de UvA. Het USC is het studentensportcentrum met verschillende locaties verspreid over de stad. Als student kun je uit vele sporten kiezen en gebruik maken van een goedkoop sportabonnement. Meer informatie vind je op usc.uva.nl.

 • Campus

  Veel van je colleges worden op de Roeterseilandcampus gehouden. In deze video zie je wat er allemaal te vinden is op deze campus.

 • Contact

  Heb je  nog vragen over je inschrijving of eerste studiedag? Neem dan gerust contact op met de Onderwijsbalie van rechten. De medewerkers van de Onderwijsbalie helpen je graag verder.

Student stelt een vraag bij de Onderwijsbalie
De Onderwijsbalie van de rechtenfaculteit vind je op de 6e etage van REC A.