Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Een interdisciplinair consortium van de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ontvangt €1 miljoen om een digitale infrastructuur te creëren voor netwerkanalyse van alle inwoners van Nederland. Daarmee kunnen onderzoekers en beleidsmakers cruciale inzichten opdoen over belangrijke kwesties als stratificatie, segregatie, maatschappelijke verandering en ongelijkheid.

Recent heeft het CBS alle geregistreerde inwoners van Nederland verzameld vanuit bestaande datasets – een unieke prestatie. 17 miljoen personen zijn zo verbonden door 39 miljard sociale relaties - waaronder buren, collega’s, familie en schoolrelaties. 

Dit biedt mogelijkheden voor allerlei nieuwe onderzoekslijnen, zoals de sterkte van netwerken en eenzaamheid, sociale segregatie en de rol van inkomen binnen wijken. Het nieuwe POPNET-SSH-project lanceert hiertoe een digitale infrastructuur en onderzoeksgemeenschap, waarmee deze gegevens over de gehele bevolking van Nederland op open en ethische wijze beschikbaar worden gesteld. Dit geeft onderzoekers en beleidsmakers de kans antwoorden te vinden op hun vragen over de bevolking van Nederland zonder dat zij daar specialistische technische computervaardigheden voor nodig hebben.

Supercomputer

Tijdens het vijfjarige POPNET-SSH project wordt een digitale infrastructuur (een 'supercomputer') gecreeërd met specifieke hardware en software voor het analyseren van sociale netwerken. Op die manier zorgt het project voor nieuwe onderzoeksmogelijkheden op basis van de datasets.

'Met dit unieke project wordt een gemeenschap gevormd van onderzoekers die geïnteresseerd zijn in vragen van groot maatschappelijk belang. We zijn zeer benieuwd welke belangrijke vragen er zullen worden beantwoord met behulp van onze supercomputer', aldus mededirecteur en UvA onderzoeker Eelke Heemskerk over het belang van dit netwerk.

Partners

Het interdisciplinaire consortium wordt geleid door de Universiteit van Amsterdam, samen met de Universiteit Leiden en het CBS. De mededirecteurs van het POPNET-SSH project zijn Eelke Heemskerk (Amsterdam Institute for Social Science Research/Institute for Advanced Studies) en Frank Takes (Universiteit Leiden). Het project wordt met €1 miljoen gefinancierd door Platform Digitale Infrastructuur SSH.

POPNET-SSH draagt ​​ook bij aan het strategische onderzoekspartnerschap van het Institute for Advanced Studies (IAS) met het CBS op het gebied van complexiteitswetenschap, dat momenteel wordt opgezet.