Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Nieuws

Kijk de UvA September 2018

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Hendriks - H

Alcohol is het nieuwe roken

De boodschap dat regelmatig in het glaasje kijken slecht is voor de gezondheid roept enige weerstand op. In een gesprek met Communicatiewetenschapper Hanneke Hendriks, probeert hij antwoord te krijgen op de vraag of een dagelijks glaasje echt zo ongezond is. Hendriks bekijkt hoe jongeren op sociale media en internet in aanraking komen met communicatie over alcohol. Ook onderzoekt ze of het voeren van campagne tegen drankgebruik werkt. 

Beluister het fragment in de Jortcast op NPO Radio 1

Groot, Astrid, hoogleraar FNWI, Population and Evolutionary Biology

Seksuele voorkeur van motten

Om als soort te overleven moet je je voortplanten. Om een sterk nageslacht te krijgen helpt een zo genetisch gevarieerd mogelijk mix. Astrid Groot, Evolutionair bioloog, doet onderzoek naar seksuele aantrekkingskracht bij motten. Motten kiezen elkaar uit alleen op basis van de geur die ze verspreiden. Deze feromonen maken een vrouwtje aantrekkelijk of niet.

Beluister het fragment op NPO Radio 1 (08:00-09:00)

Velthuis, Olav, hoogleraar FMG, Sociology, esp. the study of economic life and culture

A New Art Season, a New Test of Survival

Er is een groeiende belangstelling voor hedendaagse kunst, toch kan een meerderheid van de galeries in de mondiale kunststeden nauwelijks overleven. UvA-socioloog Olav Velthuis legt in een opiniestuk in de the New York Times een verband met de rol van kunstbeurzen

Lees zijn opiniestuk in de NY Times

dhr. prof. dr. Jan van de Streek, hoogleraar FdR Belastingheffing van concerns, i.h.b. reorganisaties

Prinsjesdag 2018: belasting en dividendbelasting

Hoogleraar Jan van de Streek zit de dag na Prinsjesdag in de uitzending van RTLZ om te praten over de dividendbelasting. Waarom wil premier Rutte daar nou per se af vanaf? En wat verandert er verder op belastinggebied?

Bekijk de aflevering

Het modellenleven lijkt glamoureus, maar is veelal zwaar en vernederend

Perfect zijn zonder je best ervoor te doen – dat is de mythe van het fotomodel, zo ontdekte socioloog Sylvia Holla, die promoveert op haar etnografie van het modellenleven. ‘We willen tegenwoordig autonoom, eigen en authentiek zijn. Dat is nou precies wat een model maar in heel beperkte mate kan.’

Lees het artikel in Volkskrant

Renske van Geffen

Worden we blij van proactieve collega's?

Er zijn bijna geen vacatures meer te vinden zonder het woord “proactief” er in. Maar wat we nog niet wisten is: wat voor effect heeft proactief gedrag op collega's? Daar is nu antwoord op. In de podcast hoor je Renske van Geffen, die gepromoveerd is op haar onderzoek naar proactiviteit op de werkvloer.

Beluister het fragment op BNR

Roy Sijbom

Gedrag van de baas beïnvloedt kans op burnout

De oorsprong van een burn-out ligt niet alleen bij de werknemer zelf die thuis zit. Ook de baas speelt een belangrijke rol, blijkt uit nieuw onderzoek van de UvA. 'Leidinggevenden zijn niet per se de doorslaggevende factor, maar wel een belangrijke.' Organisatiepsycholoog en universitair docent Roy Sijbom leidde het onderzoek. De doelstellingen die de leidinggevende nastreeft zijn volgens Sijbom van invloed op het gedrag dat hij vertoont in zijn omgang met werknemers.

Beluister het fragment op BNR

Maarten de Rijke

ICT-onderwijs anno nu

Steeds meer jongeren willen een ICT-gerelateerde opleiding doen, zoals kunstmatige intelligentie of datawetenschappen. Maar de universiteiten kunnen de vraag niet aan, terwijl Nederlandse bedrijven lopen te springen om tech-talent. Hoe moet dit verder? Maarten de Rijke, universiteitshoogleraar AI and Information Retrieval, en Corinne Vigreux, medeoprichter TomTom, gaan met elkaar in gesprek. 

Beluister het fragment op BNR

mw. prof. dr. Natali Helberger, medwereker FdR, hoogleraar Informatierecht, in het bijzonder met betrekking tot het gebruik van informatie

Hoe machtig is Google in 2018?

Google bestaat 4 september 2018 twintig jaar. In de afgelopen twee decennia is het bedrijf uitgegroeid van een kantoor in een garage in Silicon Valley tot een van de grootste internetbedrijven ter wereld. Hoeveel macht heeft het bedrijf nu eigenlijk? "De afgelopen twintig jaar is Google bijna onopgemerkt onmisbaar geworden", zegt Natali Helberger, hoogleraar Informatierecht.

Lees het artikel op NU.nl