Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Nieuws

Kijk de UvA Oktober 2018

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

mw. ptrof. dr. Amade M'charek, hoogleraar FMG, Anthropology of Science

'Dromen van een begraafplaats'

"Onze menswaardigheid staat op het spel. We mogen niet wegkijken," zegt antropoloog en expert forensisch onderzoek Amade M’charek terwijl ze op het strand van de Tunesische kustplaats Zarzis foto’s maakt van een scheepswrak en kledingstukken van omgekomen vluchtelingen. Honderden verdronken vluchtelingen zijn daar de afgelopen jaren aangespoeld. M’charek helpt en steunt de vissers van Zarzis die zich bekommeren om de zielloze lichamen die ze vinden in de zee en op het strand. Omdat de autoriteiten de dode vluchtelingen niet willen begraven, hebben de vissers een eigen provisorische begraafplaats aangelegd waar de lichamen een liefdevol maar anoniem graf krijgen. 

Bekijk de aflevering van Zembla

Bram Belloni

Kroonprins Mohammed bin Salman wordt geportretteerd door Paul Aarts Laila al-Zwaini en Mark Blaisse

Na alle commotie rond de verdwijning van Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul, speelt wereldwijd de vraag: wie is deze machtige kroonprins van Saudi-Arabië en wist hij van de sinistere gebeurtenissen af? Midden-Oostenspecialist Paul Aarts, arabiste Laila al-Zwaini en historicus Mark Blaisse schetsen een portret van Mohammed bin Salman.

Bekijk de aflevering van Door andere ogen bij MAX Vandaag

De zaak-Kashoggi speelt nu ook buiten Turkije

Westerse bedrijven en zakenmensen nemen afstand van Saudi-Arabië vanwege de affaire-Khashoggi. De journalist is verdwenen na een bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul en volgens Turkije vermoord door een door Saudi-Arabië ingevlogen 'doodseskader'. De Turken zouden audiobewijs van de moord hebben. Simone Weimans duikt in het radioprogramma 'Met het oog op morgen' met Midden-Oosten-deskundige Paul Aarts in de zaak.

Beluister het fragment op NPO Radio 1

Lees artikel in de Telegraaf

Lees artikel op NU.nl

Saoedische komiek blijft onbevreesde criticus van kroonprins Bin Salman

Welke Saoedi durft nog kritiek te hebben op kroonprins Mohammad Bin Salman? Jamal Khashoggi, die bekend stond als gematigd criticus van de Saoedische kroonprins, wordt vermist sinds hij op klaarlichte dag het consulaat van zijn land in Istanbul is binnengelopen. Inmiddels zijn er steeds meer aanwijzingen dat hij zou zijn vermoord. Midden-Oosten-deskundige Paul Aarts spreekt hierover met EenVandaag, Bureau Buitenland en BNR. 

Bekijk het fragment op EenVandaag

Beluister fragment bij Bureau Buitenland

Beluister interview met BNR

Cody Hochstenbach

Stop woonbeleid dat huizenprijzen opdrijft en grijp de wooncrisis niet aan om maar rücksichtslos te bouwen

Breng koopsector tot rust door van huren weer een betaalbaar en toegankelijk alternatief te maken, dat stelt onderzoeker Stadsgeografie Cody Hochstenbach in een opiniestuk in de Volkskrant.

Lees het artikel in de Volkskrant

Gijs Schumacher

Leiderschapswissels in de politiek

De Tweede Kamerfractie van D66 vergadert op dinsdag 9 oktober 2018 over de vraag wie Alexander Pechtold moet opvolgen als fractievoorzitter. In het programma 'Leiderschapswissels in de politiek' beantwoorden UvA Politicoloog Gijs Schumacher en communicatie-deskundige Ernst van Splunter vragen over de leiderschapswissel bij D66. Ook tussenpausen, timing en partijbaleid komen aan bod. Wie denken zij dat de nieuwe opvolger wordt?  

Beluister het fragment op BNR

mw. prof. dr. Beate Völker, hoogleraar FMG, Sociology, especiallt the study of Labour and social inequality

680 Facebookvrienden? De meesten hebben maar drie echt goede vrienden

Vriendschap is dit jaar het thema van de kinderboekenweek. Iets waar haast iedereen over mee kan praten. Als man veel vriendschappen met vrouwen? Dan ben je een uitzondering. Opleiding, leeftijd en sekse: we kiezen vrienden die op ons lijken, zegt Beate Volker, hoogleraar Sociologie, in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers

Beluister het interview op NPO Radio 1

M.C.C.J. Reesink

Straks zelf kiezen hoe je Netflix-serie eindigt

Netflix gaat jou laten bepalen hoe een aflevering in je favoriete serie eindigt. Volgens de Amerikaanse website Bloomberg is de streamingdienst bezig met een aantal speciale afleveringen, waarbij de kijker een keuzemoment krijgt voorgeschoteld. Die bepaalt vervolgens hoe het verhaal verder gaat. Maarten Reesink, docent mediastudies, zet zijn vraagtekens bij dit nieuwe concept: "zelf mogen kiezen haalt de spanning weg, terwijl dat is waar je voor kijkt.".

Lees het artikel op NOS.nl

T.M.T. Coolen

Burn-out: als het te zwaar wordt om iemand te zijn

Te veel stress of een te hoge werkdruk wordt vaak als oorzaak aangewezen voor een burn-out. Maar volgens cultuurfilosoof Maarten Coolen is er iets anders aan de hand. ‘Een burn-out treedt op als je het verhaal over je eigen identiteit niet meer kunt volhouden.’

Lees het artikel in Trouw

Jan Latten

Bevolkingsdebat is oude wijn in nieuwe zakken

Waarom worden in Nederland zaken die al uitvoerig besproken zijn toch altijd weer als ‘taboe’ ontdekt? Bevolkingspolitiek is terug op de agenda. Paul Scheffer en Jan Latten pleitten vurig voor politieke aandacht voor het ‘bevolkingsvraagstuk’ en sturend optreden van de overheid hierin – met succes: premier Rutte heeft een onderzoek toegezegd.

Lees het artikel in Volkskrant