Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Nieuws

Kijk de UvA November 2019

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Arnoud Boot

Optimisme over stijgende rente 

Voorzichtig optimisme want de rente stijgt, en dat terwijl de ECB juist zo zijn best doet om de rente te drukken. En het IMF luidt de alarmklok over hoogste schuldenberg ooit. Te gast bij het BNR Economenpanel zijn Arnoud Boot (hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de UvA), Han de Jong (hoofdeconoom ABN Amro) en Menno Middeldorp (hoofdeconoom bij Rabobank).

Beluister het fragment op BNR

Lucas Ellerbroek

Bonus-inzichten van de Voyager-ruimtesondes

In Nieuws en Co wordt ingezoomd op de rand van ons zonnestelsel, de ruimtesondes Voyager 1 en Voyager 2. Onlangs heeft het vakblad Nature Astronomy vijf artikelen gepubliceerd over hun vertrek uit ons zonnestelsel. Dit levert nieuwe inzichten op over de verste plek in de ruimte waar onze technologie ooit heen is gereisd. Te gast bij Nieuws en Co, en bij BNR Nieuwsradio, is UvA-sterrenkundige Lucas Ellerbroek. 

Beluister het fragment op NPO Radio 1

Beluister het fragment op BNR

Huub Wijfjes

100 jaar radio en nog steeds luisteren we massaal: 'Mensen willen verrast worden'

Op 6 november 2019 precies honderd jaar geleden werd in Nederland de eerste radio-uitzending gemaakt. Al die jaren later is het medium nog steeds immens populair. De 'ouderwetse' radio is niet stuk te krijgen. Volgens mediahistoricus Huub Wijfjes is radio zich op dit moment aan het 'herdefiniëren' ten opzichte van andere media.

Lees het artikel op RTL Nieuws

Barbara Hogenboom

Latijns-Amerika verdient Nederlandse ondersteuning

Democratie Minister Sigrid Kaag (D66) wil maatschappelijke organisaties versterken. Zonde dat ze juist Latijns-Amerikaanse bewegingen links laat liggen, schrijven Barbara Hogenboom en Michiel Baud.

Lees het artikel in NRC

Eva van Reijmersdal

Nog steeds veel onduidelijkheid bij influencers: 'Je doet het toch wel gratis?'

Wordt een influencer nou betaald voor een filmpje, of niet? Voor kijkers is het vaak onduidelijk. Dat ziet de Stichting Reclame Code, de wetenschap en mensen in de industrie zelf ook. Een boek, deze week verschenen, moet daar duidelijkheid in scheppen. Over hoe influencers merken promoten, wordt vanuit de industrie en door het publiek nog erg naïef gedacht, zegt Eva van Reijmersdal.

Lees het artikel op NOS.nl

Justitie toegang geven tot versleutelde chatberichten is geen goed idee

Onze IT-infrastructuur is alleen maar onveiliger geworden. Sterke encryptie is broodnodig, aldus Ot van Daalen, promovendus aan het Instituut voor Informatierecht.

Lees het essay in Trouw

Sarah de Lange

Rechts-populisme is niet op zijn retour, maar hier om te blijven

Een van de grootste politieke veranderingen van de laatste decennia is de erosie van de traditionele middenpartijen en de opkomst van het rechts-populisme. UvA-politicoloog Sarah de Lange: ‘We kunnen er maar beter aan wennen dat rechts-populistische partijen een vast onderdeel zijn van de politiek in Europa.’

Lees het artikel in Vrij Nederland