Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Nieuws

Kijk de UvA November 2018

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

W.M.H. Hupperetz

Koloniale roofkunst

Veel Westerse musea hebben kunst in hun collectie die is geroofd uit de toenmalige koloniën. De Franse president Macron gooide onlangs de knuppel in het hoenderhok: alle koloniale roofkunst moet „tijdelijk of permanent” worden teruggegeven. Ook in Nederland speelt de kwestie: duizenden museumstukken zouden op dubieuze wijze uit de voormalige koloniën zijn gehaald. Volgt Nederland het Franse voorbeeld? En wat betekent dat voor Nederlandse musea? Wim Hupperetz, directeur van het Allard Pierson Museum, gaat hierop in bij Buitenhof. 

Bekijk de uitzending

Paul Aarts - AISSR

Trump laat bondgenoot Saudi-Arabië niet vallen

De Amerikaanse president liet onlangs weten zijn "geweldige bondgenoot" niet te gaan straffen met sancties. En dat past precies in het politieke spel dat Trump speelt, zegt UvA-onderzoeker en Saudi-Arabiëkenner Paul Aarts in Nieuwsuur.

Bekijk het fragment

Roland Pierik

Moeten ouders verplicht hun kinderen laten vaccineren?

Staatssecretaris Paul Blokhuis komt met maatregelen om de vaccinatiegraad te verhogen want die daalt al jaren. Een vaccinatieplicht zou een oplossing kunnen zijn, maar kun je ouders verplichten hun kind te vaccineren? Roland Pierik, universitair hoofddocent rechtsfilosofie aan de UvA, en Karoly Illy, kinderarts en voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde, zijn te gast bij BNR.

Beluister het fragment op BNR

dhr. prof. dr. Theo Gevers, hooglerar FNWI

Deep Fake News

De term Deep Fake staat voor audio en videobeelden die door middel van kunstmatige intelligentie zijn gecreëerd. Met deze technologie is het mogelijk echte mensen dingen laten zeggen en doen die ze nooit gezegd of gedaan hebben. We gaan van Fake News naar Deep Fake News. Een onderzoek aan de frontlinie waar uitgevochten wordt wie onze werkelijkheid gaat beheersen. Theo Gevers, hoogleraar Computer Vision, is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie, deep learning en automatische gezichtsanalyse. Hij doet onderzoek naar gezichtsherkenning en expressie van zelflerende netwerken. Onder meer Gevers bespreekt het fenomeen deep fake news in Tegenlicht (v.a. 18 minuten).

Bekijk de uitzending op VPRO

Olav Velthuis

Juiste artiest, juiste werk en wallpower: daarom kost deze Hockney 90 miljoen

Is het een terechte prijs, het recordbedrag van 90 miljoen dollar voor een schilderij van David Hockney? Olav Velthuis: "Dat is een lastige vraag." Velthuis, hoogleraar Sociologie, doet onderzoek naar de economische waarde van kunst. Vaak is dat een samenspel van verschillende factoren: de juiste kunstenaar, het juiste werk en "wallpower".

Lees het artikel op NOS.nl

Foto Sweder van Wijnbergen

'Pensioenstelsel niet toegerust op moderne arbeidsmarkt' 

De hele nacht hebben werkgevers en vakbonden doorgehaald om te onderhandelen over een nieuw pensioenstelsel. Maar de partijen zijn er nog niet uit. 'Ze willen dingen die niet met elkaar te verenigen zijn', zegt hoogleraar Economie Sweder van Wijnbergen. 

Beluister het fragment op BNR

-

'Sexting is heel normaal'

'Doe het niet’, naaktfoto’s van jezelf maken en versturen naar je vriend(innet)je. Dat is de boodschap in een Rotterdamse campagne tegen sexting. Een verkeerde boodschap, vindt gedragswetenschapper Annemarie van Oosten, expert op het gebied van jongeren en selfies.

Beluister het fragment op NPO Radio 1

Laszlo Maracz

Waarom het conflict in Oekraïne nog tientallen jaren kan duren

Terwijl de wapenstilstand in Oost-Oekraïne dagelijks wordt geschonden, kunnen de burgers van de zelfverklaarde republieken Loegansk en Donetsk zondag naar de stembus. Een verkiezing die door niemand wordt erkend. Oekraïne is inmiddels in het vijfde oorlogsjaar aanbeland, en het einde is nog lang niet in zicht. Verkiezingen in de zogenoemde volksrepublieken van Donetsk en Loegansk zullen de situatie niet veranderen. László Marácz, docent Oost-Europese studies, verwacht dan ook niet veel van de verkiezingen. 

Lees het artikel op NU.nl

Peyman Jafari

Iran zet zich schrap voor de nieuwe Amerikaanse sancties

"Het zal de moeilijkste crisis worden voor Iran tot nu toe. De economie zal wankelen, het gaat pijn doen." Peyman Jafari is net gepromoveerd op onderzoek naar de rol van olie in de Iraanse economie. Hij schat in dat de nieuwe Amerikaanse sancties, die morgen van kracht worden, sporen zullen nalaten in de Iraanse samenleving.

Bekijk het fragment van Nieuwsuur (onderaan artikel)