Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Nieuws

Kijk de UvA Mei 2019

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Petra Brouwer

Wat maakt een gebouw mooi?

Architectuurhistoricus Petra Brouwer van de UvA verteld over wat een gebouw mooi maakt. Zij neemt je mee door Amsterdam om dit aan de hand van een paar voorbeelden uit te leggen.

Bekijk de video van Metro

Ruy Kortbeek

Kunnen planten communiceren?

Hoe communiceren planten? Ze kunnen niet praten of bewegen, maar hebben wel degelijk communicatiemiddelen. Plantenbioloog Ruy Kortbeek legt het uit in de aflevering 'Weer iets geleerd' van Metro.

Bekijk de video van Metro

hoogleraar FdR Belastingheffing van concerns, i.h.b. reorganisaties

Shell betaalt geen winstbelasting

Shell betaalt in Nederland geen winstbelasting. Nederland kent voor multinationals met een hoofdkantoor in ons land een fiscaal vriendelijke regeling. Jan van der Streek, hoogleraar belastingen voor bedrijven aan de UvA, vertelt hierover.

Beluister het fragment op NPO Radio1

Damiaan Denys

Mannen moeten zich kwetsbaarder opstellen

Mannen moeten openlijker praten over hun emoties en ze zouden zich kwetsbaarder moeten opstellen, meent prins William. Hoogleraar psychiatrie en filosoof Damiaan Denys van de UvA zegt dat deze oproep meer over de prins zelf zegt dan over mannen in het algemeen.

Beluister het fragment op NPO Radio1

Kruikemeier, Sanne, FMG, Political Communication & Journalism

Moddergooien in aanloop naar verkiezingen

In aanloop naar de Europese verkiezingen stunten politieke partijen met verkiezingsfilmpjes om extra stemmen te winnen. Daarin wordt opvallend vaak met modder gegooid. Is dit nieuw in Nederland? En hoe effectief is het eigenlijk? Sanne Kruikemeier, communicatiewetenschapper aan de UvA, gaat in op deze vorm van politieke campagnes.

Lees het artikel van RTL Nieuws

Christina Eckes, hoogleraar FdR, Europees recht

Macht van de Europese burger

'Wat maakt het uit of ik stem?' Nergens is de opkomst zo laag als bij de Europese verkiezingen. De overtuiging leeft bij veel burgers dat het niet uitmaakt of je wel of niet stemt. In BNR Juridische Zaken zijn er twee gasten die juist heel erg overtuigd zijn van het nut. Maar waarom dan? Christina Eckes, hoogleraar Europees recht aan de UvA en Paul Tang, delegatieleider van de PvdA in het Europees Parlement gaan met elkaar in gesprek over de macht van de Europese burger en het belang van stemmen.

Beluister het fragment op BNR

Eddie Brummelman

Maak van je kind geen narcist: 'Je hoeft ze niet steeds op een voetstuk te plaatsen'

Je kind op een voetstuk zetten, daar kan je beter mee uitkijken. Een nieuw boek over narcisme waarschuwt ouders dat hun kinderen daardoor narcistische karaktertrekken kunnen ontwikkelen. Wat kun je als ouder doen om die kans zo klein mogelijk te houden? "We weten dat narcisme erfelijk is, maar het kan ook ontstaan of gestimuleerd worden door opvoeding", vertelt ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman.

Bekijk het item op Editie NL

mw. prof. dr. Julia Noordegraaf, medewerker FGw, hoogleraar Erfgoed en digitale cultuur

Tijdmachine voor Europees cultureel erfgoed in de maak

Het Europees tijdmachine-consortium - met onder andere het Louvre, het Rijksmuseum, gameontwerpers en universiteiten - bouwt een tijdmachine vol Europees erfgoed. Zo kunnen we straks virtueel door historische straten van Amsterdam, Venetië, en Parijs lopen. Julia Noordegraaf, hoogleraar erfgoed en digitale cultuur, is betrokken bij het project en vertelt erover bij NPO Radio 1.

Beluister het fragment op NPO Radio 1

Eddie Brummelman

Niets mis met een beetje narcisme? Schijn bedriegt

We hebben niet snel medelijden met iemand die narcistisch gedrag vertoont, want het is toch heerlijk om lekker zelfverzekerd te zijn? Maar volgens onderzoeker Eddie Brummelman van de UvA, moeten we met iets meer openheid naar de persoonlijkheidstrek (niet de stoornis) kijken. Deze mensen zitten vaak in constante stress, want: ziet iedereen wel hoe geweldig ik ben? Ook zoeken ze vaak juist de hiërarchische situaties op die het in stand houden en dragen ouders en de maatschappij daar ook hun steentje aan bij. Brummelmans vraagt zich af: kunnen we niet naar een wereld waarin waardering niet alleen gekoppeld is aan individuele prestatie? Waardering voor samenwerking in plaats van concurrentie?

Beluister het fragment op BNR

Jaffe, Rivke, hoogleraar FMG, Cities, Politics and Culture

Draagt verheerlijking van criminele leiders in muziek, straatkunst en games bij aan hun machtspositie?

In hoeverre draagt de verheerlijking van criminele leiders in muziek, straatkunst en games bij aan hun machtspositie? UvA-onderzoeker Rivke Jaffe zocht het uit.

Beluister het fragment op NPO Radio 1

Waarom je geen afbreekbaar plastic wil - weer iets geleerd

Hoe ziet het plastic van de toekomst er uit? en waarom zou je geen afbreekbaar plastic willen? Chemicus Kevin van der Maas van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft daar een kort antwoord op.

Bekijk het item op Metro.nl

Paul de Beer AIAS

Waarom u niet vrij bent op de Dag van de Arbeid (en driekwart van de wereld wel)

Buiten Nederland staat 1 mei fier overeind. Maar hier kennen we geen 1 mei-traditie en die zal er ook niet snel komen. Niet hier. Nederland kent geen 1-meitraditie en die zal er ook niet snel komen, is de verwachting van hoogleraar Arbeidsverhoudingen Paul de Beer aan de UvA.

Lees het artikel in de Volkskrant