Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Nieuws

Kijk de UvA Maart 2019

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

'Grote erfenissen moeten zwaarder belast worden.'

Er is een grote kloof tussen vermogens van Nederlanders. Meer erfbelasting zou deze ongelijkheid kunnen verkleinen, maar bij velen overheerst het sentiment 'diefstal'. Waarom moet je belasting betalen over iets waar je ouders zo hard voor hebben gewerkt? Sander Schimmelpenninck gaat als presentator van dr Kelder en Co in gesprek met professor dr. Wiemer Salverda, bijzonder hoogleraar Arbeidsmarkt en Ongelijkheid aan de UvA. Volgens de hoogleraar is er in Nederland een grote ongelijkheid in vermogen, zeker als je het vergelijkt met het verschil in inkomen.

Beluister het fragment op NPO Radio 1

OMHP

80 studentenkamers in Oudemanhuispoort

De UvA heeft samen met huisvester DUWO 80 studentenkamers gebouwd in de monumentale Oudemanhuispoort, in een deel dat tijdelijk niet in gebruik is. Op deze manier dragen we een steentje bij aan betaalbare huisvesting in de stad. AT5 nam een kijkje.

Bekijk het item van AT5

Kruikemeier, Sanne, FMG, Political Communication & Journalism

Op campagne met NPO Radio 1

De campagnemotor voor de Provinciale Statenverkiezingen wordt weer opgestart. Politiek commentaarduo Peter Kee en Francisco van Jole spreken onder andere over hoe er gereageerd wordt op de partijbijeenkomst van Forum voor Democratie. En hoe kijkt Sanne Kruikenmeier, docent politieke communicatie aan de UvA, naar de social-mediastrategie van DENK? Beluister het fragment op NPO Radio 1.

In EenVandaag: de Provinciale statencampagne door de ogen van Sanne Kruikemeier

Bekijk het fragment op EenVandaag.

L.M. Talamini

Effectief slapen: uitrusten en tegelijk leren

Maandag 11 maart was de Dag van de Slaap. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar slaap en daardoor wordt ook steeds meer duidelijk. Lucia Talamini (UvA) ontdekte dat je tijdens je slaap wel degelijk woordjes kunt leren. Talamini toonde door onderzoek aan dat mensen 's nachts tijdens hun slaap kunnen leren. “We reactiveren als het ware bepaalde herinneringen in het brein van de slapers, die de volgende dag dan daadwerkelijk beter onthouden zijn.”

Beluister het fragment bij BNR

Groot, Astrid, hoogleraar FNWI, Population and Evolutionary Biology

Hoe belangrijk zijn seksferomonen?

Hoe belangrijk zijn seksferomonen? En wat zijn daar toepassingen voor? Astrid Groot, Evolutionair bioloog aan de UvA geeft hier antwoord op in Metro's wekelijkse rubriek 'Weer iets geleerd'.

Bekijk het item op Metro.nl

N.A.N.M. van Eijk

Techreuzen beteugelen via mededingingsrecht

Er wordt al enige tijd gediscussieerd over hoe de machtspositie van grote techbedrijven het beste kan worden aangepakt. D66 presenteerde eerder een plan om via het mededingingsrecht techreuzen als Google en Facebook te beteugelen. Nico van Eijk, hoogleraar informatierecht aan de UvA, pleit ook voor de inzet van het mededingingsrecht om zowel machtsmisbruik als de bescherming van privacy aan te pakken. Ook is Anna Gerbrandy, hoogleraar mededingingsrecht aan de Universiteit Utrecht, te gast bij BNR.

Beluister het fragment op BNR

Reijmersdal - E - A - van

Social influencing: hoe worden jongeren online beïnvloed?

Jongeren brengen veel tijd door op het internet. Uit onderzoek blijkt dat 83% (bijna) dagelijks op social media zit. Instagram en YouTube zijn twee van de populairste platforms onder jongeren, kanalen waar ook zogeheten social influencers aanwezig zijn. Maar op welke manier beïnvloeden zij jongeren en hebben hun volgers wel door dat merken hen vaak betalen voor samenwerkingen? Eva van Reijmersdal vertelt onder meer hoe social influencing werkt.

Bekijk het fragment van KASSA

Beter slapen? Leg die telefoon weg en pak een boek

Nieuw onderzoek onder jongeren heeft weer uitgewezen dat je mobiel in bed gebruiken slecht is voor je slaap. De jongeren vallen later in slaap, worden 's nachts wakker en slapen korter. Wat kun je doen voor het slapengaan? Wat goed kan werken, is een boek lezen, zegt slaapspecialist Winni Hofman van de UvA. Een papieren boek straalt geen licht uit, dus van het blauwe licht van een mobiel, waarvan bekend is dat het je wakker houdt, heb je geen last. Ook een e-reader zonder verlichting is een goede optie.

Lees het artikel op NOS.nl