Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Nieuws

Kijk de UvA Januari 2020

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Herman Pleij
Herman Pleij

Liefde en lust in de late Middeleeuwen 

Liefde en lust in de late Middeleeuwen staan centraal in het nieuwe boek van emeritus hoogleraar Herman Pleij. Hij vertelde erover in De Wereld Draait Door.

Bekijk het item in DWDD

Louise Elffers
Louise Elffers

Onderwijswetenschapper Elffers pleit al jaren voor een latere schoolniveau-keuze

Deel leerlingen niet op hun twaalfde jaar, maar op hun vijftiende in naar schoolniveau, zegt een brede coalitie van verschillende onderwijspartijen. ‘Het huidige systeem werkt ongelijkheid in de hand’, aldus onderwijswetenschapper Louise Elffers. 

Lees het interview in Trouw

Louis van Tilborgh
Louis van Tilborgh

Zelfportret Van Gogh is echt

De authenticiteit van het schilderij Zelfportret (1889) van Vincent Van Gogh werd lang in twijfel getrokken, maar na onderzoek concludeert het Van Gogh Museum dat Van Gogh het zelfportret wel degelijk maakte, aan het eind van zijn eerste, zware psychose. Hoogleraar Kunstgeschiedenis en onderzoeker bij het Van Gogh Museum Louis van Tilborgh is veelvuldig in de media hierover.

Lees het stuk in The Guardian

Lees het stuk in de Volkskrant

Jill Coster van Voorhout
Jill Coster van Voorhout

‘We hebben een spin in het web weten te traceren’

Jill Coster van Voorhout werkte aan een algoritme in de strijd tegen mensenhandel. Ze vertelt in NRC over het project om met algoritme en financiële onderzoeksmethoden sporen van mensenhandel en arbeidsuitbuiting te zoeken in bankgegevens.

Lees het interview in NRC

Judith Noorman
Judith Noorman

Naaktschilderen: de basis voor elke (hobby-)schilder

UvA-kunsthistorica Judith Noorman vertelt bij EditieNL over naakschilderen: 'Emoties, gebaren en bewegingen van de mens zijn heel lastig, je moet begrijpen hoe het lichaam in elkaar steekt en hoe spieren bewegen.' 

Bekijk het item van EditieNL

Peyman Jafari
Peyman Jafari

Iran-VS

Met het doden van de vooraanstaande Iraanse militaire leider Suleimani lijken de VS op ramkoers, en kan een reactie van Iran niet uitblijven. Is dit het begin van een gevaarlijk nieuw hoofdstuk van directe oorlog en confrontatie tussen de grootmachten in het Midden-Oosten? In Buitenhof historicus Peyman Jafari, gespecialiseerd in de geschiedenis van de internationale betrekkingen en Iran.

Bekijk het item in Nieuwsuur

Paul Aarts
Paul Aarts

Portret van Soleimani

VS doodt Iraanse leider elite-eenheid in Irak. Nieuwsuur maakt een portret over Soleimani. Ze spreken onder andere met Paul Aarts.

Bekijk het item in Nieuwsuur (vanaf minuut 6.45)