Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Nieuws

Kijk de UvA Juni 2019

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

x

Lichtdegradatie in schilderijen en verpakkingen 

Kunst geeft ons de mogelijkheid terug in de tijd te kijken - schilderijen worden niet voor niets ‘ramen naar het verleden’ genoemd. Maar wetenschappelijk gezien kijken we eigenlijk altijd naar het verleden. Licht heeft immers een klein ogenblikje nodig om je ogen te bereiken.  UvA-promovendus en analytisch chemicus Mimi den Uyl specialiseert zich in het verval van materialen onder de invloed van licht. Zo analyseert ze hoe licht verf beïnvloedt. En dat helpt je dan weer anders te kijken naar de schilderijen van Van Gogh, die helemaal niet zo groen was als we denken. 

Beluister het fragment in de Makkelijk Pratenpodcast

Taalergernissen: verkeerd gebruik van 'hun' - weer iets geleerd

Waarom gebruiken mensen 'hun' verkeerd? Taalwetenschapper Sybren Spit aan de UvA heeft het uitgezocht en kwam zelfs achter een regelmaat in het foutief gebruik.

Bekijk het item op Metronieuws.nl

Moeten we kinderen van Nederlandse IS’ers ophalen uit Syrië en Irak?

In Syrië en Irak zitten zeker honderd Nederlandse kalifaatkinderen in onzekerheid. Mogen ze terug, of niet? Journalist Thomas Rueb, UvA-antiradicaliseringsdeskundige Amy-Jane Gielen, buitenlandwoordvoerder van de PvdA Lilianne Ploumen en columnist Paul van der Bas gaan straks met elkaar in discussie.

Bekijk het item in 'M'

Bram Belloni

VN-rapport: kroonprins Saoedi-Arabië zit achter moord Khashoggi 

De EU-migratiepolitiek deugt niet maar werkt ook niet. Vallen Hongaarse academici straks direct onder de regering? Te gast bij Bureau Buitenland van de VPRO en bij Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1 is Paul Aarts.

Bekijk het fragment bij Bureau Buitenland

Beluister het fragment in Met het Oog op Morgen

Dood Morsi: definitief einde aan Arabische lente

Egypte werd deze week opgeschrikt door de dood van oud-president Mohamed Morsi, die een dag nadat hij had gesproken in de rechtbank kwam te overlijden. De Verenigde Naties en Amnesty International willen dat er onafhankelijk onderzoek komt naar de dood van de oud-president. Te gast bij N1euws Weekend in NPO Radio 1 is Vivienne Matthies-Boon, universitair docent Internationale Betrekkingen aan de UvA.

Beluister het fragment

dhr. prof. dr. Ramón Spaaij, FMG, Hoogleraar Sportsociologie

Vrouwenvoetbal leeft meer dan ooit, maar waar blijft de Oranjegekte?

Het ene na het andere kijkcijferrecord sneuvelt op het WK in Frankrijk en ook het Oranjelegioen laat zich in Frankrijk van zijn beste kant zien. Alleen in Nederland zelf zijn er weinig tot geen versierde straten of cafés met grote tv-schermen te zien. Hoe komt dat? Jacco van Sterkenburg (EUR) en Ramón Spaaij, hoogleraar sportsociologie aan de UvA, zijn van mening dat het op dit moment niet gerechtvaardigd is om de hype rondom het vrouwenvoetbal te vergelijken met de mannen. 

Lees het artikel in het AD

Roland Pierik

Is verplichte vaccinatie wel gewenst?

Is het recht op een gezonde bevolking belangrijker dan het recht van ouders om hun kind niet te laten vaccineren? Roland Pierik, universitair hoofddocent Rechtsfilosofie aan de UvA, is overtuigd van wel. "De suggestie bestaat soms dat niet-vaccineren een onschuldige keuze is, maar kinderen lopen gevaar. Als het risico onaanvaardbaar hoog wordt, dan moeten er oplossingen klaarliggen."

Lees het artikel op NU.nl

Eddie Brummelman

Van jezelf houden is stressvol

De narcist is flamboyant en heeft geweldige onenightstands. Klinkt leuk, maar zo leuk is het niet om jezelf op een voetstuk te plaatsen. "Narcisten kunnen best behoorlijk wat stress ervaren, omdat ze continu de erkenning willen hebben die ze zelf denken te verdienen", vertelt dr. Eddie Brummelman (UvA).

Beluister het fragment op NPO Radio 1

mw. prof. dr. Julia Noordegraaf, medewerker FGw, hoogleraar Erfgoed en digitale cultuur

Eeuwen terug met 'virtuele tijdmachines' uit alle hoeken van Nederland

Via een soort Google Earth bekijken hoe de straat waarin je woont er eeuwen geleden uitzag en een huis binnenlopen om te zien welke meubels er stonden en welke kunst er aan de muur hing. Een virtuele tijdreis in je eigen, vertrouwde omgeving. Ook gemeenten, provincies, het Louvre en het Rijksmuseum zijn betrokken, vertelt Julia Noordegraaf, hoogleraar Erfgoed en Digitale Cultuur aan de UvA.

Lees het artikel op NOS.nl

dhr. prof. dr. Janssen, Geert, FGw hoogleraar Vroege Geschiedenis

Nederland in de Gouden Eeuw

In hoeverre was de Gouden Eeuw Nederlands? UvA-historicus Geert Janssen vertelt daarover bij Metro en maakt hij het verleden weer actueel.

Bekijk de video van Metro Nieuws

Indra Kneepkens

Middeleeuwse verf was beter

Waarom middeleeuwse verf beter was dan de tubes van nu? Indra Kneepkens van de Universiteit van Amsterdam heeft er uitgebreid onderzoek naar gedaan en verteld over alle voordelen van middeleeuwse verf.

Bekijk de video van Metro Nieuws

Kijk UvA Armen Hakhverdian Willemijn van Dolen

Studentensteden als linkse bolwerken en influencers als online uithangbord

Zijn studentensteden echt linkse bolwerken zoals politieke kaarten doen vermoeden? Dr. Armèn Hakhverdian praat met Jort Kelder over deze vraag en uit kritiek op de beelden die door de media worden geschetst. Daarnaast heeft dr. Willemijn van Dolen het over influencers, de online uithangborden van de commerciële firma's.

Bekijk de video van NPO Radio 1

Ton Nabben

Breaking Bad in de polder

Er worden Crystal Meth-labs opgerold in ons land. Volgens Koen Voskuil van het AD worden deze geleid door Mexicaanse drugskartel. Criminoloog Ton Nabben van de Universiteit van Amsterdam, burgemeester van Breda Paul Depla en Officier van Justitie Antoinette Doedens bespreken het probleem.

Bekijk de video van M

dhr. prof.dr. H.A. (Henk) van der Liet

Deense sociaaldemocraten dreigen rechts-populisten links te passeren

Volgens peilingen wordt de deense sociaaldemocraten de grote winnaar, terwijl juist de rechts-populisten een forse nederlaag staat te wachten. Hoogleraar Scandinavistiek aan de Universiteit van Amsterdam Henk van der Liet bespreekt de huidige ontwikkelingen.

Beluister het fragment op BNR Nieuwsradio