Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Nieuws

Kijk de UvA Januari 2019

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Ondanks schandalen verdient Facebook nog altijd geld als water, hoe kan dat?

"Facebook blijft voor marketeers een heel interessant kanaal", vertelt Willemijn van Dolen, hoogleraar Marketing aan de UvA. Ze denkt dat adverteerders zich niet door schandalen in het nieuws laten leiden. "Ze kijken naar twee dingen: of het aantal gebruikers terugloopt en of de mogelijkheden om potentiële klanten te bereiken kleiner worden", zegt ze. Beide zaken zijn nu niet aan de orde.

Lees het artikel op NOS.nl

Beluister het fragment op NPO Radio 1

Johan Conijn

Ook de nieuwbouwmarkt kookt over: 'Het kabinet heeft dit veroorzaakt'

Volgens Johan Conijn, hoogleraar Woningmarkt aan de UvA, is die stijging veroorzaakt door verkeerde keuzes van het kabinet. Er zijn volgens hem verkeerde keuzes gemaakt in het woningbeleid in de economische crisis. Volgens Conijn hebben kabinetsmaatregelen ertoe geleid dat woningcorporaties geen woningen meer bouwden. Daardoor zijn de tekorten verder opgelopen wat een prijsopdrijvend effect heeft veroorzaakt.

Beluister het fragment op EenVandaag

Don Weenink

Groepsdruk kan leiden tot tunnelvisie en extreem geweld

“De groep rondom de jongens, die de 14-jarige Tommy in Spijkenisse in elkaar sloegen, werkten extreem escalerend”, zegt Don Weenink, onderzoeker aan de UvA tegen Coen van den Braber. “Je zag een tunnel van geweld, zonder groep was het nooit zo extreem geworden.”

Beluister het fragment op NPO Radio 1

Waarom jongeren naar de kopschopfilmpjes blijven kijken

Dat jongeren elkaar pesten en in elkaar slaan, is niets nieuws. Wel nieuw is dat belagers zichzelf daarbij filmen en de beelden online zetten. Wat is het effect van deze ‘kopschopfilmpjes’? Verandert het geweld door de aanwezigheid van een camera? Socioloog Don Weenink denkt van niet:  ‘Deze generatie jongeren wordt al zoveel gefilmd, ik denk niet dat het heel veel uitmaakt als er een camera op ze gericht staat.’ 

Lees het artikel in de Volkskrant

In hoeverre vertolkte kinderliteratuur in de Sovjettijd de ideologie? Welke invloed hadden ze? En waarom zijn de prentenboeken nu nog steeds populair? Hoogleraar Russische en Slavische literaturen Ellen Rutten is te gast bij VPRO.

Bekijk de uitzending op VPRO

Roland Pierik

‘Ondergrens dalende vaccinatiegraad nodig’

De dalende vaccinatiegraad in Nederland lijkt tot stilstand gekomen. Dat neemt niet weg dat de landelijke politiek een ondergrens moet bepalen voor de minimaal gewenste vaccinatiegraad, vindt universitair hoofddocent Rechtsfilosofie Roland Pierik. De overheid moet volgens hem ook vastleggen hoe er wordt gehandeld als die ondergrens is bereikt.

Lees het artikel in Medisch Contact

T.M.T. Coolen

'We moeten rustig zijn met onze onrust'

De woorden ‘stress’ of ‘werkdruk’ vallen niet, als Cultuurfilosoof Maarten Coolen over burn-outs spreekt. Volgens hem is de mens met een burn-out existentieel opgebrand: het verhaal over wie hij is stokt. Je hebt het gevoel dat je niemand meer bent. In plaats van allemaal in ons eentje de Happinez lezen, zouden we collectief aan zingeving moeten doen. 

Lees het artikel in de Volkskrant

Hanco Jürgens / Duitslandstudies

De drie van Breda

Oorlogsmisdadigers die levenslang hadden en die na verloop van jaren uit humanitaire overwegingen moesten worden vrijgelaten. Er waren in Nederland minstens zoveel mensen voor als tegen de vrijlating. En nu blijkt er ook invloed uitgeoefend te zijn ten bate van clementie door een ware Duitse lobby. De Duitse journalist en historicus Felix Bohr is samen met Duitslandhistoricus Hanco Jurgens te gast.

Bekijk het item op VPRO

Rutte: 'Europese verkiezingen zijn niet zo relevant'

Mark Rutte deed een opvallende uitspraak in het programma Buitenhof. Volgens Rutte heeft het Europees parlement wel een functie, maar zijn de nationale verkiezingen belangrijker. "De Europese verkiezingen, ja, die vind ik niet zo relevant." Lammert de Bruin gaat bij een aantal experts te rade. Is de mening van Rutte terecht? Europa-deskundige Hanco Jürgens vindt de Europese parlementsverkiezingen wel degelijk van belang. "Het begint al met de benoeming van de Spitzenkandidaten voor de verkiezingen."

Bekijk het item op NPO Radio 1

Van Dolen

Mysterieuze eigenaar Insta-ei heeft goud in handen met miljoenen likes en volgers

Viral gaan op social media is een lastige klus en er geld mee verdienen nog veel lastiger, maar het kan. Op Instagram haalde een account miljoenen volgers met de foto van een ei. Dat de recordpoging slaagde, is volgens UvA-hoogleraar Marketing Willemijn Van Dolen,  mogelijk te danken aan het feit dat het zo’n onhaalbare missie leek. "Het was een soort van 'jij durft', en mensen vinden een underdog grappig en sympathiek."

Lees het artikel op RTLZ

Bram Belloni

 

Leegloop expats uit Saoedi-Arabië

De Saoedische prins Mohammed bin Salman ziet de afgelopen maanden de ene na de andere buitenlandse topmanager zijn land verlaten. Deze expats zijn uit het westen gehaald, met bundels oliedollars, om de ambitieuze economische doelstellingen van Saoedi-Arabië vorm te geven. Midden-Oosten-deskundige Paul Aarts over de redenen van vertrek van de vele buitenlanders uit het koninkrijk.

Beluister het fragment op NPO Radio 1

Liza Mugge

'Door deeltijdwerkende vrouw loopt samenleving miljarden mis'

Het is een trend die maar niet uit de mode raakt: deeltijd werken. Sander Schimmelpenninck bespreekt met politicoloog dr. Liza Mügge (UvA) waar het mis gaat. Belangrijk, want de arbeidsmarkt, de schatkist, de samenleving en niet in de laatste plaats vrouwen zélf zijn gebaat bij meer voltijd functies.

Beluister het fragment op NPO Radio 1

Louise Elffers

Scholen bevorderen klassieke statusstrijd

Kinderen met hoger opgeleide ouders hebben op school betere kansen dan kinderen uit een lager opgeleid milieu. De kloof wordt groter op de middelbare school, zegt Louise Elffers, die bij de UvA onderzoek doet naar dit thema. 'Als kinderen in groep acht gelijk presteren, is het verschil in doorverwijzing afhankelijk van het opleidingsniveau van ouders. Kinderen uit lager opgeleide gezinnen worden bij een gelijk prestatieniveau vaker naar vmbo verwezen en kinderen met hoger opgeleide ouders vaker naar havo en vwo. Daardoor krijg je standenonderwijs.'

Lees het artikel in fd.

'Tijd dat kritische, postkoloniale stemmen eindelijk meer ruimte krijgen dan koloniale stemmen'

Achterhaalde ideeën bepalen nog altijd het heersende discours over het koloniale verleden – vernieuwende en kritische geluiden ten spijt. Dat betoogt gastcolumnist Reza Kartosen-Wong.

Lees de column in de Volkskrant

S. Frequin

Waarom zijn oosterse draken goed en westerse draken slecht?

Tijdens de Kerstvakantie nodigt NPO Radio1 elke dag een kind uit die een vraag aan een wetenschapper mag stellen. Deze uitzending vraagt Yke (10) zich af waarom in het westen draken als kwaadaardige wezens worden gezien, maar in landen als China juist als goede wezens. Het antwoord krijgen we van Kunsthistoricus Sanne Frequin.

Beluister het fragment op NPO Radio1

Jelle Zuidema

Waar komt de taal vandaan?

Tijdens de Kerstvakantie nodigt NPO Radio1 elke dag een kind uit die een vraag aan een wetenschapper mag stellen. Deze uitzending wil Valerie (10) weten waar de taal vandaan komt. Het antwoord krijgen we van Computationeel taalkundige Jelle Zuidema.

Beluister het fragment op NPO Radio1

Kijk eens naar de positieve aspecten van gemengde relaties

Gemengde relaties zijn niet problematischer dan andere, en zijn tegelijkertijd inspirerende gemeenschappen-in-verscheidenheid, betoogt Media- en cultuurwetenschapper Reza Kartosen-Wong als gastcolumnist in de Volkskrant.

Lees de column in de Volkskrant

Sjoerd Repping

'Ophef over Chinese dna-baby's, maar ivf stuitte destijds ook op veel verzet'

De wetenschappelijke wereld werd in 2018 opgeschud: de Chinese wetenschapper He Jiankui liet twee baby's ter wereld komen, van wie hij het dna heeft aangepast. Een gebeurtenis die laat zien dat de ontwikkelingen op het gebied van de voortplantingsgeneeskunde razendsnel gaan. Hoogleraar Voortplantingsbiologie, Sjoerd Repping, is nauw betrokken geweest bij baanbrekende onderzoeken. Na twintig jaar neemt hij afscheid van het "dynamische" vakgebied. "We ontdekken nieuwe dingen en ook de maatschappelijke aspecten van nieuwe ontwikkelingen maakt het interessant."

 

Bekijk het item in Nieuwsuur