Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Nieuws

Kijk de UvA December 2019

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Liza Mügge

Waarom heeft Nederland nooit een vrouwelijke premier?

Nederland is een van de weinige Europese landen waar alleen maar mannen premier zijn geweest. Hoe kan dat eigenlijk? Volgens deskundige Liza Mügge moeten grote partijen in Nederland eerst een vrouwelijke partijleider kiezen.

Bekijk het item van het Jeugdjournaal

Henk Volberda

Nederland daalt fors op Gender Gap Index

Nederland daalt 11 plaatsen en staat op nummer 38 van de Global Gender Gap Index van het World Economic Forum. Dit komt vooral doordat andere landen meer progressie laten zien en doordat de politieke invloed van vrouwen in Nederland relatief laag is. Vooral op het gebied van politieke invloed van vrouwen blijft Nederland achter, zegt Henk Volberda bij BNR. 

Beluister het fragment op BNR

De beTEKENis van geschiedenis

Met kleurpotloden in plaats van pen laten zien dat je je geschiedenis beheerst. Of het echt tot beter geschiedenisonderwijs leidt, zocht Tessa de Leur uit voor haar promotieonderzoek. Ze vertelt erover in het radioprogramma dr Kelder en Co.

Beluister het interview bij dr Kelder en Co

Blauw vinvis. Foto: Kelp Marine Research, gefotografeerd onder vergunningsnummer LMAS-DRAM/2018/01

Baleinwalvissen zo groot dankzij efficiënte manier van voedsel verzamelen

Hoe komt het dat baleinwalvissen, de grootste dieren op aarde, zo reusachtig groot zijn? Wetenschappers ontdekten dat dit verband houdt met de hoge opbrengst van hun jacht op voedsel. Mariene bioloog Fleur Visser vertelt over het onderzoek in de Volkskrant.

Lees het artikel in de Volkskrant

Vismigratie

Waarom migreren vissen? Is het waar dat goudvissen een geheugen hebben van maar een paar seconden? Hoe kun je eigenlijk de locatie van vissen bepalen? Kunnen ze verdwalen dan wel achteruit zwemmen? Bioloog Rob Kroes vertelt er over in de Makkelijk Praten Podcast

Luister de Makkelijk Praten Podcast

Claudi Bockting

De Grote Vraag | Overleven in de drukke stad

Hoe breek je door als wetenschapper? Zes weken lang gaat BNR op zoek naar grote vragen, knelpunten en uitdagingen van ondernemers, politici en wetenschappers. Claudi Bockting, hoogleraar Klinische Psychologie in de Psychiatrie bij het Amsterdam UMC is gefascineerd door de vraag waarom sommige mensen floreren in de stad, terwijl anderen depressief of verslaafd raken. 

Beluister het interview op BNR