Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Nieuws

Kijk de UvA Augustus 2019

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Eduard Lampe

Dit vind jij interessant aan het leven van Britney Spears

Celebrities zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Zelfs politici zijn tegenwoordig beroemdheden. Waar komt deze fascinatie voor celebrities vandaan? Neerlandicus en celebrity onderzoeker Gaston Franssen van de UvA vertelt erover in Focus.

Beluister het fragment op NPO Radio 1

Foto Sweder van Wijnbergen

Kabinet wil miljardenfonds om groei te stimuleren

Het kabinet wil een miljardenfonds oprichten om de economische groei op peil te houden, schrijft De Telegraaf. Het geld moet worden geïnvesteerd in infrastructuur en wetenschappelijk onderzoek. 'Een boekhoudtruc', zegt hoogleraar Economie Sweder van Wijnbergen van de UvA.

Beluister het fragment op BNR

dhr. prof.dr. H.A. (Henk) van der Liet

Groenland: Waarom zou je dat willen kopen?

De Amerikaanse president Trump wil Groenland kopen. Waarom zou hij dat willen? Wat is daar te halen? Een portret van Groenland, door hoogleraar Scandinavistiek bij de UvA Henk van der Liet en Groenland- en poolgebiedkenner Frieda van Essen.

Beluister het fragment bij De Nieuws BV

Bekijk het fragment bij Nieuwsuur

Chris Slootweg

Naar het toilet op Lowlands? Misschien help je wel kunstmest te maken

De camping van Lowlands is weer geopend. Door de regen komen er waarschijnlijk minder bezoekers, maar alsnog reizen veel festivalfans naar Biddinghuizen. En veel mensen betekent veel toiletbezoeken. Chris Slootweg is daar heel blij mee: de urine van Lowlands-bezoekers is de komende dagen goud waard. "We willen laten zien dat je het heel goed kunt recyclen."

Bekijk het item op EenVandaag

Eddie Brummelman

Opvoedingskwesties: waar ligt de grens tussen zelfvertrouwen en narcisme?

Als ouder wil je dat kinderen zich goed in hun vel voelen en zichzelf graag zien. Maar je hoort ook dat we onze kinderen in deze tijden te narcistisch maken. Klopt dat? En hoe vermijden we dat kinderen dat worden? Nieuw en Co spreekt met Ontwikkelingspsycholoog en Pedagoog Eddie Brummelman. Volgens Brummelman heeft elk kind een gezonde dosis zelfwaardering nodig, maar wordt het pas gevaarlijk als je als ouder je kind uitvoerig op een voetstuk zet en het gevoel geeft dat ze beter zijn of moeten zijn dan andere kinderen. En niet alleen de omgeving, maar ook het kind zelf kan er in hoge mate onder lijden.

Beluister het fragment op NPO Radio1

Peyman Jafari

Protesten in Iran tegen hoofddoek houden aan, 'straffen worden extremer'

Sinds enkele jaren is er in Iran een protestbeweging tegen de verplichte hoofddoek. De groep vrouwen die tegen de strenge kledingvoorschriften strijdt, wil zelf kunnen kiezen wat ze dragen. Het Iraanse regime pakt deze vrouwen steeds harder aan met extreme straffen, zegt UvA-historicus Peyman Jafari. Sommigen worden veroordeeld tot meer dan 20 jaar gevangenisstraf.

Lees het artikel op NOS.nl

dhr. prof. dr. Rens Vloegenthart, medewerker FMG, hoogleraar Comunicatiewetenschap, i.h.b. media en organisaties

‘Ook kwaliteitskranten gebruiken steeds meer populistische taal’

Je hoort vaak dat ­populisme aan een opmars bezig is. Zie je zo’n trend terug in de Nederlandse media? Communicatiewetenschapper Rens Vliegenthart van de UvA onderzocht of het ­populistisch taalgebruik in Nederlandse kranten de afgelopen jaren is toegenomen. 

Lees het interview in New Scientist

Laurens Buijs

Waarom lhbti'ers kampen met discriminatie en geweld, en wie ze lastigvalt

Een transgenderstel dat noodgedwongen verhuist na mishandeling en maandenlange pesterijen. De invoering van een discriminatieknop bij taxidienst Uber, nadat een chauffeur een dragqueen had geweigerd in zijn auto. Het gebeurde in de week van Pride Amsterdam, zaterdag het hoogtepunt, de Canal Parade. Wat drijft mensen om lhbti'ers te mishandelen of discrimineren en hoe vaak gebeurt zoiets? Onderzoeker Laurens Buijs sprak met zeker twintig daders van anti-homogeweld in Amsterdam en bestudeerde nog eens tientallen politiedossiers. "Ik ben geen homofoob - dat is opvallend genoeg wat de meesten benadrukten", zegt Buijs.

Lees het artikel op NOS.nl

Lucas Ellerbroek

Nieuwe planeet ontdekt waar misschien leven mogelijk is

Onderzoekers hebben een bijzondere planeet ontdekt, waar misschien wel leven mogelijk is. En dat alles op slechts 31 lichtjaren afstand. Zo dichtbij hebben we ze nog nooit gezien. Dat komt allemaal door de hulp van planetenjager Tess, een high-tech-satelliet die vorig jaar de ruimte in is gestuurd. "Die satelliet is echt speciaal gemaakt om dit soort planeten op te sporen. We kunnen nu veel meer om ons heen kijken. Daarom ontdekken we deze planeet ook nu pas, hoewel hij slechts 31 lichtjaren van ons af zit", zegt UvA-Sterrenkundige Lucas Ellerbroek.

Beluister het item op BNR

Waarom populisten geen partij kunnen runnen

Het geruzie binnen Forum voor Democratie staat in een langere lijn van politieke relletjes. Dit soort taferelen hebben wij eerder gezien bij partijen als de LPF en de PVV. Waarom komen ruzies en schandalen zo vaak voor bij radicaal-rechts? Matthijs Rooduijn, Politiek socioloog en universitair docent bij de afdeling Politicologie van de UvA en Stijn Van Kessel, universitair docent Politicologie aan de Queen Mary universiteit in Londen delen hun kennis.

Lees het artikel in HP/De Tijd

M.D. Davidson

Prins Harry zwengelt discussie aan: zijn minder kinderen de oplossing voor klimaatverandering?

Prins Harry en zijn vrouw Meghan willen maximaal twee kinderen uit zorg om de aarde. Hun uitspraak maakt veel discussie los, maar hebben zij een punt? "Van alles wat je zelf kunt doen aan de broeikasgasuitstoot, heeft een kind minder nemen verreweg de meeste impact," aldus hoogleraar Milieu-ethiek en Milieu-economie Marc Davidson.

Lees het artikel in het AD

P.W.H. Aarts

Houdt het nucleaire akkoord met Iran stand?

Er is 12 jaar over onderhandeld, maar na 4 jaar is het alweer op sterven na dood: het nucleaire akkoord met Iran. Eind juli gaan het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland én China met Iran om tafel om te bespreken hoe ze de deal kunnen redden. Te gast bij NOS Met Het Oog Op Morgen zijn Midden-Oostendeskundige Paul Aarts en Han ten Broeke, directeur Politieke Zaken bij het The Hague Centre for Strategic Studies. 

Beluister het fragment op NPO Radio 1

Beluister interview met Paul Aarts bij VRT1