Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Nieuws

Amsterdamlezingen 2018

De wereld om ons heen verandert iedere dag. Wat staat ons te wachten? Wat ligt er achter de horizon? Zes kunstenaars en wetenschappers schetsen hun persoonlijke vergezicht.

Programma Amsterdamlezingen 2018

De Amsterdamlezingen vinden plaats in de theaterzaal van CREA en duren van 20.00 tot 21.30 uur.

Datum

Spreker

Over de toekomst van

Maandag 5 februari Mirik Milan het nachtleven
Maandag 19 februari Kadir van Lohuizen ons afval
Maandag 26 februari Max Welling technologie
Maandag 5 maart (verplaatst naar 3 april) Don Kalb internationale verhoudingen
Maandag 19 maart Adelheid Roosen de buurt en de straat
Maandag 26 maart Coen Teulings de economie
Dinsdag 3 april Don Kalb internationale verhoudingen

Aanmelden

De inschrijving voor de Amsterdamlezingen openen steeds drie weken voorafgaand aan de lezing. Meld je aan via de buttons hieronder.

Mirik Milan

Over de toekomst van het nachtleven

Mirik Milan is sinds 2012 nachtburgemeester van Amsterdam. De nachtburgemeester is een gesprekspartner voor alle deelnemers aan het nachtleven van de stad, zoals de nachtelijke creatieve industrie, de burgemeester, het stadsbestuur en gebruikers van de nacht. Onder aanvoering van Milan kreeg het ambt van nachtburgemeester wereldwijd aandacht. Het inspireerde onder andere Parijs (2013), Toulouse (2013), Zurich (2015), Londen (2016) en New York (2017). Kijk mee in zijn glazen bol op zoek naar de toekomst van ons nachtleven.

Kadir van Lohuizen

Over de toekomst van ons afval

Kadir van Lohuizen is een Nederlands fotograaf. Zijn werk wordt gepubliceerd in Vrij Nederland, Trouw, NRC Handelsblad, de Volkskrant, De Morgen, Paris Match, The Independent, Newsweek en Time. Van Lohuizen legde in zijn fotoproject Wasteland de afvalstromen van verschillende grote steden vast. Kijk mee in zijn glazen bol en kom meer te weten over de toekomst van ons afval.

Max Welling

Over de toekomst van technologie

Max Welling is hoogleraar Machine Learning aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar (zelf)lerende systemen en hun toepassing bij de analyse van big data. Hoe kunnen we machines ontwerpen die zelf leren en zichzelf steeds aanpassen? Kijk mee in zijn glazen bol en ontdek waar de voortdurend voortschrijdende technologie ons gaat brengen.

Adelheid Roosen

Over de toekomst van de buurt en de straat

Adelheid Roosen is een Nederlandse theatermaakster, actrice, dramadocente en schrijfster. Roosen bedacht met haar theatergroep de ‘WijkSafari’. Tijdens een WijkSafari laten Adelheid Roosen en haar theatergroep zich adopteren door een stadswijk. De botsing van levensverhalen van professionele acteurs en lokale bewoners vormt de basis voor een theatervoorstelling. Ze ging al op WijkSafari in Utrecht, Slotermeer, de Bijlmer en zelfs Mexico City. Kijk in de glazen bol van Adelheid naar de toekomst van de buurt en de straat.

Coen Teulings

Over de toekomst van de economie

Coen Teulings is sinds 1 oktober 2013 hoogleraar economie aan de Universiteit van Cambridge. In de periode daarvoor was hij directeur van het Centraal Planbureau (CPB). Verder bekleedde hij nog een handvol andere publieke functies, altijd vanuit zijn expertise op het gebied van economie. Hij gunt ons een kijkje in zijn glazen bol en gaat met ons op zoek naar de toekomst van onze economie.

Don Kalb

Over de toekomst van internationale verhoudingen

Don Kalb is hoogleraar sociale antropologie aan de Central European University (CEU) in Boedapest en de Universiteit Utrecht. Kalb doet onderzoek naar internationale verhoudingen en de opkomst van radicaal nationalisme in Oost-Europese landen. Kijk met hem mee in zijn glazen bol naar de toekomst van onze internationale betrekkingen.

Wibautleerstoel

De reeks Amsterdamlezingen is voortgekomen uit de Wibautleerstoel. Deze bijzondere leerstoel is door de gemeente Amsterdam ingesteld voor de studie van de grootstedelijke problematiek, in het bijzonder van Amsterdam.

Amsterdamlezingen 2015 - 9 februari - Zef Hemel
Zef Hemel (foto: Ton Dujardin)

De Wibautleerstoel is in 1991 door de gemeente Amsterdam gevestigd aan de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is achtereenvolgens bekleed door Willem Heinemeijer, Annemieke Roobeek, Jan Terlouw, Geert Mak en Paul Scheffer.

De huidig bijzonder hoogleraar op deze leerstoel is Zef Hemel, die optreedt als gastheer van de Amsterdamlezingen.