Kijk de UvA september 2016

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Paul Aarts - AISSR

Nabestaanden 9/11 mogen Saudi-Arabië aanklagen

Nu het veto van Obama over de nieuwe 9/11-wet van tafel is, mogen nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen van 11 september Saudi-Arabië aanklagen. Paul Aarts spreekt erover in NOS Nieuwsuur.

Paul Aarts - AISSR

Geobureau: Israel vs Saoedi Arabie

Saoedi Arabië en Israël hebben formeel geen betrekkingen. Toch zijn er voorzichtig toenaderingen tussen beide landen. En dat komt allemaal door de toenemende invloed van Iran in de regio en het nucleaire akkoord dat is gesloten. Wat betekent zo’n verschuiving voor de regio? Paul Aarts spreekt hier over bij Bureau Buitenland op NPO1.

Mw. prof. dr. Louise Gunning-Schepers, voorzitter College van Bestuur UvA-HvA

Roep om miljardinvestering innovaties

Ondernemers en wetenschappers roepen Den Haag op om jaarlijks 1 miljard euro extra te investeren in onderzoek en innovatie. De Kenniscoalitie, met daarin onder meer de Vereniging van Universiteiten en werkgeversorganisatie VNO NCW, vindt dat dit dringend nodig is. Louise Gunning, universiteitshoogleraar aan de UvA en trekker van de wetenschapsagenda, spreekt hier over bij BNR Nieuwsradio. 

Paul Aarts - AISSR

Nederlands-Iraanse handel komt moeilijk van de grond

Naast de tapijthal - maar dat is geheel toevallig - is op het industrieterrein van Leiderdorp een stukje Iran in Nederland verrezen. Het Iran Netherlands Trade and Cultural Center is een particulier initiatief, om de twee landen dichter bij elkaar te brengen. Het uitblijven van handel leidt in Nederland en in Iran tot teleurstelling. Paul Aarts, Iran-kenner vertelt in Nieuwsuur: "Het is niet makkelijk zaken te doen in Iran. Er is gebrek aan transparantie, aan regelgeving en er is enorme corruptie." 

mw. prof. dr. Beate Völker, hoogleraar FMG, Sociology, especiallt the study of Labour and social inequality

Online vriendschap gezocht

Daten via een app vinden we inmiddels heel gewoon. Naar links ‘swipen’, virtueel vegen, als je iemand niks vindt of naar rechts als iemand je wel aan staat, is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Beate Volker vertelt over de  levensvatbaar van online opgebouwde vriendschappen bij Radio EenVandaag.

voor agenda-item Succesvol als ZZP'er

Ondernemers zijn gewoon managers

Ondernemers hebben durf, zijn creatief. Vergelijk dat eens met die saaie, grijze managers. Wat je dan ziet? Twee groepen die sterk op elkaar lijken. Martin Koudstaal vertelt meer over zijn promotie-onderzoek bij BNR Nieuwsradio. 

Madelon Lenters

Gaatjes voorkomen door positief opvoeden

Cola, koek en snoep zijn slecht voor je tanden, dat weten we allemaal. Maar waarom krijgt het ene kind meer gaatjes dan het andere? Kindertandarts Maddelon de Jong-Lenters vermoedde dat opvoedstijl daar ook een rol in speelt en dacht dat ouders wat strenger moesten zijn. Zij spreekt met Radio NPO1 en BNR Nieuwsradio over haar promotieonderzoek. 

Carsten Dominik

Rosetta bekeek kometenstof op nanoschaal

Rosetta's werk zit er bijna op. Het ruimtevaartuig beweegt sinds 2014 in een baan rond komeet 67P, ook wel de badeend genoemd, maar gaat eind deze maand met pensioen. De missie heeft een berg wetenschappelijke publicaties opgeleverd en gisteren nog publiceerde Nature een artikel over de structuur van komeet 67P. Carsten Dominik, hoogleraar sterrenkunde, sprak hier over met Radio NPO1.

nvt

Godhelm blijkt nep

Op Lowlands stonden verschillende onderzoekers van de UvA bij Lowlandsscience, waaronder docent sociale psychologie Michiel van Elk. Zijn proefpersonen zouden een bovennatuurlijke ervaring kunnen beleven door een simpele scooterhelm op te zetten. De proef met de zogeheten Godhelm maakte deel uit van een studie van onderzoekers van de UvA. Saillant detail; de godhelm was nep. NOS op 3 en AT5 schenken hier aandacht aan. 

Academische Jaarprijs 2013, IBED, FNWI, Loggerbird in flight, MACN2 (meeuw)

Slimme meeuwen

Meeuwen blijken slimme vliegers. Sommige vogels zijn specifiek gebouwd op zweven, zoals ooievaars of grote roofvogels, terwijl veel zangvogels juist bijna alleen klapwieken. Meeuwen kunnen zweven als klapwieken en gemakkelijk switchen tussen de twee. Judy shamoun baranes spreekt hier over bij Vroege Vogels van radio NPO1

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

7 oktober 2016