Kijk de UvA november 2016

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

E.M. Heemskerk

Hoe 'passieve beleggingsfondsen' toch macht hebben over bedrijven

De allergrootste beleggingsfondsen stemmen op aandeelhoudersvergaderingen maar heel soms tegen de voorstellen die besproken worden. Toch hebben ze flinke macht.Politicoloog Eelke Heemskerk bracht in kaart  hoe de relaties liggen tussen de bedrijven; wie eigenaar is van wie. En vervolgens hoe die hele grote fondsen via dochter-fondsen hun stem gebruiken op aandeelhoudersvergaderingen.

nvt

Politieke wetenschapper op zoek naar onderbuik

Communicatiewetenschapper Bert Bakker, verbonden aan de UvA, vertelt in de Nieuws BV over een speciaal laboratorium opgezet om het verband tussen emotie en politiek te onderzoeken. Hun onderzoeksvraag: hoe boos of verdrietig zijn kiezers over de politiek? Oftewel: bepaalt de onderbuik politiek gedrag?

K.F. Rijsdijk

 

De zoektocht naar dodo's gaat door

De koper had er 346.300 pond voor over, omgerekend ruim 400.000 euro. In de uitzending van het Radio-programma Nieuws en Co gaat het over het dodo-skelet dat in Engeland is geveild. Ze praten over het laatste dodo-onderzoek met Kenneth Rijsdijk, dodo-onderzoeker aan het instituut voor ecosysteemdynamica en biodiversiteit van de Universiteit van Amsterdam.

dhr. prof.dr. F. Kuiken

'Laat asielzoekers meteen beginnen met inburgeren’

Vanaf dag 1 zouden asielzoekers moeten kunnen beginnen met les in Nederlandse taal. Dat liet minister Asscher weten. In de studio van de Nieuwsshow (AVROTROS) een gesprek over tweede-taalonderwijs met prof. dr. Folkert Kuiken, bijzonder hoogleraar Nederlands als tweede taal aan de UvA en directeur van het Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT).

Floris Vermeulen

'Denk is voor veel biculturele jongeren anders en vernieuwend'

De term 'integratie' moet worden afgeschaft en worden vervangen door 'wederzijdse acceptatie'. Verder moeten koloniale straatnamen vervangen worden en moet er speciale racismepolitie komen. In het verkiezingsprogramma van Denk staat het bestrijden van discriminatie centraal. UvA-politicoloog Floris Vermeulen vertelt over de groeiende achterban van Denk.

.

Nieuwe theorie zwaartekracht alternatief voor donkere materie

Een nieuwe theorie van de zwaartekracht biedt mogelijk een alternatief voor donkere materie. Dat blijkt uit gepubliceerd onderzoek van hoogleraar Erik Verlinde. Verschillende media berichten over de theorie die een doorbraak zou kunnen betekenen in de natuurkunde. 

Tandarts

Caroline van Houtem sprak bij BNR Nieuwsradio over haar promotieonderzoek naar het ontstaan van tandartsangst. Haar conclusie: meestal heeft een nare ervaring uit het verleden cruciale invloed. 

Credits: Foto Bert Bakker


De wetenschap van populisme

In het televisieprogramma De Kennis van Nu vertellen communicatiewetenschapper Bert Bakker en politicoloog Gijs Schumacher van de UvA over hun onderzoek naar onderbuikgevoelens. Ze meten aan de hand van fragmenten van Hilllary Clinton en Donald Trump de gevoelens van de kijker, los van zijn gedachten.

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf, Universiteitshoogleraar en Professor aan het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton USA

Dutch International Science Filmfestival

Robbert Dijkgraaf was op 1 november te beluisteren in het NOS-radioprogramma Oog op Morgen. Hij vertelde over INscience, een festival over films en documentaires over wetenschap.

H.J. Jurgens

Wat bespraken Merkel en Obama?

UvA-historicus Hanco Jürgens, verbonden aan het Duitsland Instituut Amsterdam, was de afgelopen maanden enkele malen te zien bij Nieuwsuur. Hij sprak daar onder meer over president Obama's bezoek aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Want wat bespraken zij na de onverwachte presidentsoverwinning van Donald Trump?

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

14 december 2016