Kijk de UvA mei 2016

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Erik Verlinde, Theoretical Physics

Donkere materie

Volgens Erik Verlinde is donkere materie slechts een verzinsel, bedacht om de bewegingen van sterren en sterrenstelsels te verklaren. Volgens hem moet aan de theorie gemorreld worden: Einstein en Newton op de schop. Hij legt dit verder uit bij De Kennis van NU.

Floris Vermeulen

De nieuwe partij

Politicoloog Floris Vermeulen sluit aan bij het programma De Nieuwe Maan om te praten over de nieuwe partij DENK. 

Jef Huisman

De blauwalgen van Jef Huisman

Het buitenzwemseizoen is weer aangebroken. En dan is het op sommige plekken opletten voor de gevaarlijke blauwalg. Maar er is maar een heel klein deel van de familie blauwalg dat giftig is. Microbioloog Jef Huisman probeert ze allemaal in kaart te brengen bij de Kennis van Nu.

Suzanne Mol

Panama Papers vooral smeuïg nieuws

“De Panama Papers zijn 11,5 miljoen gelekte documenten over vennootschappen in belastingparadijzen, die komen uit de interne administratie van een juridisch adviesbureau in Panama”, vertelt mr. dr. Suzanne Mol-Verver, universitair docent belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam aan Kennislink.

Studenten razend enthousiast over UvA-opleiding Hebreeuwse taal & cultuur

Nergens zijn studenten zo tevreden over hun docenten als bij de UvA-opleiding Hebreeuwse taal & cultuur, aldus de Nationale Studenten Enquête van 2016. DUB, het universiteitsblad van Universiteit Utrecht bericht over de enthousiaste reactie van hoogleraar Irene Zwiep van de UvA.

Mies Westerveld

PostNL overtreedt Arbo-regels pakketbezorgers

PostNL heeft onvoldoende onderzoek gedaan naar de risico’s op te hoge werkdruk en fysieke werkbelasting van haar pakketbezorgers, ook die van de zelfstandige bezorgers. Daarmee overtreedt het bedrijf de Arbowet. Hoogleraren Arbeidsrecht Mies Westerveld en Ronald Belzer spreken hier over bij Zembla. 

Jan Popma

Geen mail na werktijd

Geen mail meer hoeven beantwoorden na werktijd. Voor veel mensen zal dat als muziek in de oren klinken. In Frankrijk wordt het waarschijnlijk wettelijk vastgelegd dat mail niet meer beantwoord hoeft te worden buiten werkuren om. Jan Popma spreekt over dit fenomeen bij Radio EenVandaag. 

Axel Hagedorn

'De nationale trots van de AfD is een gevaarlijk soort trots'

Bijzonder hoogleraar Duits-Nederlandse rechts-betrekkingen Axel Hagedorn is te gast bij RtlZ om te spreken over de opmars die de rechts-populistische partij Alternatieve für Deutschland momenteel in de Duitse politiek maakt. 

John Ashley Burgoyne

Wat bepaalt het succes van een liedje op het Songfestival?

Als het om het Europees Songfestival gaat, telt Nederland 17 miljoen kenners die allemaal weten hoe we zouden moeten gaan winnen. Maar kan de wetenschap niet 'gewoon' voorspellen wie het Songfestival gaat winnen? Muziekwetenschappers Jan van Balen, Ashley Burgoyne en collega's van de Universiteit van Amsterdam werken aan het bestuderen van een 'hit' en spreken hier over met de Kennis van Nu. 

dhr. prof. dr. Jan Willem Duyvendak, medewerker FMG, hoogleraar Sociologie. Foto UvA Persvoorlichting, Jeroen Oerlemans

Wat vertelt de geschiedenis over migranten?

Volgens socioloog Jan Willem Duyvendak is het noemen van negatieve historische feiten een veel gebruikt argument in debatten over vluchtelingen. Maar er wordt vergeten dat er ook positieve verhalen zijn over migratie, zegt Duyvendak. BNR Nieuwsradio interviewt Duyvendak over de geschiedenis van migranten.

Winner Famelab 2016 Bert Vercnocke

Jonge onderzoekers maken wetenschap hip

Famelab is de grootste internationale wedstrijd in wetenschapscommunicatie. Bert Vercnocke gaat Nederland vertegenwoordigen bij de grote finale in het Verenigd Koninkrijk. BNR Nieuwsradio spreekt over Famelab met Vercnocke. 

H.J. Jurgens

Duitse politieke satire

 Wat voor een cultuur van politieke satire kent Duitsland? Daarover praat Cees Grimbergen met Hanco Jurgens van het Duitsland Instituut bij Radio NPO1. 

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

6 november 2017