Kijk de UvA juni 2016

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Homepage-AWS-zendmast-iStock

Beleid rond zendmasten is paradoxaal

Meer mobiel bellen, en vooral steeds sneller internet vragen om een alsmaar groter netwerk. Het aantal zendmasten is daarom de afgelopen paar jaar verdubbeld. Vooral in woonwijken en drukke winkelstraten is extra capaciteit nodig. 'Het plaatsen van zo'n zendmast gaat meestal onopgemerkt voorbij', vertelt Bert de Graaff aan BNR Nieuwsradio.

Amsterdam

Paar aanbieders samen goed voor honderden Airbnb-adressen

De prijzen van Airbnb liggen in Amsterdam aanmerkelijk hoger dan elders. In Amsterdam bedraagt de gemiddelde prijs van een Airbnb-woning 130 euro per nacht. In Barcelona (93 euro) en Berlijn (63 euro) zijn toeristen aanmerkelijk goedkoper uit. Dat blijkt uit een vergelijking tussen de drie steden door Maarten Sukel, student informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam, schrijft het Parool. 

piano

Een goed ritmegevoel

Vrijwel iedereen heeft een goed ritmegevoel. Wie beweert geen maatgevoel te hebben, heeft waarschijnlijk een minder goede motoriek, in plaats van weinig muzikaliteit. Dit bespreekt promovendi Fleur Bouwer bij Nooit meer slapen op radio NPO1.

Jaap Kooijman

Popmuziek vs. de 'hogere' kunst

Jaap Kooijman blikt in Nooit meer slapen op Radio NPO1 vooruit op de lezing die hij hierover geeft: 'How Can You Expect To Be Taken Seriously', vrij naar de Pet Shop Boys. Over Madonna, Mozart en het serieus nemen van trivialiteit.

Niek Pas

Staken in Frankrijk

Al weken is er sociale onrust in Frankrijk over de nieuwe arbeidswet. De actievoerders willen ook de EK-delegatie die vrijdag aankomt dwarsbomen. Niek Pas, historicus aan de UvA, vertelt bij BNR Nieuwsradio waarom het zo vervelend kan worden rondom het EK. 

Politiek Den haag, Tweede Kamer

Pessimisten en politiek

Populistisch links en populistisch rechts weten de pessimistische kiezer prima te bereiken. Maar andere politieke partijen nemen de teleurgestelde kiezer nog onvoldoende serieus. Eefje Steenvoorden vertelt bij BNR Nieuwsradio en radio NPO1 over haar promotieonderzoek. 

Theo Gevers

De 3D-selfie

De Kennis van Nu spreekt met Theo Gevers over een app waarmee je, gewoon met je smartphone, een 3D-scan kunt maken van een schoen of een stoel.

E.H. Steenvoorden

Pessimisten en politiek

Populistisch links en populistisch rechts weten de pessimistische kiezer prima te bereiken. Maar andere politieke partijen nemen de teleurgestelde kiezer nog onvoldoende serieus. Dat blijkt uit onderzoek van Eefje Steenvoorden. Zij vertelt hierover bij BNR Nieuwsradio. 

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

6 juli 2016