Kijk de UvA augustus 2016

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

dhr. prof. dr. Kees Koonings, medewerker FMG, hoogleraar Brazili Studies, foto Jeroen Oerlemans

Afzetting Rousseff komt steeds dichterbij

De Braziliaanse Senaat begint vandaag met het laatste deel van de afzettingsprocedure van de president. De kaarten lijken al geschud, zegt Kees Koonings, hoogleraar Braziliaanse Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij bespreekt dit bij BNR Nieuwsradio.

Meeuw

Meeuwen sporen illegale praktijken op 

Ze zijn brutaal en pikken onze vuilniszakken open. Maar ze kunnen ons ook helpen om illegale praktijken op te sporen. We hebben het over meeuwen met een GPS-zender op hun rug. Door hen ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam een illegale vuilstortplaats. Willem Bouten spreekt hierover bij Nieuws & Co op Radio NPO1. Hoofdonderzoeker Judy Shamoun-Baranes bespreekt het onderzoek met Nu.nl.

UvA in neonletters

Britse studenten in Nederland

ITV News Central bezoekt Britse studenten die hebben gekozen om te studeren in het buitenland. Onder andere komt studente Katie aan het woord die studeert aan de UvA. 

Hanco Jürgens / Duitslandstudies

Duitse maatregelen tegen terrorisme

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken presenteerde op 11 augustusvergaande maatregelen om terrorisme in het land tegen te gaan. Er is echter veel verzet tegen deze plannen in Duitsland. Hanco Jurgens van het Duitslandinstituut geeft uitleg bij Met het oog op morgen op radio NPO1.

Evert Verhulp

Rechter verbiedt staking Schiphol

Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht, spreekt bij RTL Nieuws over het nieuws dat de rechter de staking van het grondpersoneel van KLM tot september heeft verboden vanwege zomerdrukte en terreurdreiging. 

Fikkers - K - M

Welke invloed heeft film op kinderen?

Iedereen heeft het als kind wel eens meegemaakt: je ziet iets spannends op televisie en daarna ben je zo nerveus dat je niet goed kunt slapen. De een heeft daar meer last van dan de ander. Communicatiewetenschapper Karin Fikkers van de UvA wil er nu achter komen welke kinderen het meest gevoelig zijn voor de effecten van film en andere media en bespreekt dit met BNR Nieuwsradio. 

Jef Huisman2-foto-Tom Feenstra

Blauwalg is zo sterk als een os

Het moet er deze zomer nog van komen, maar zodra het tropisch wordt komt de blauwalg op. En die wordt sterker en sterker. Jef Huisman legt uit aan BNR Nieuwsradio over blauwalg en klimaatverandering. 

Christian Broer

Je eten als medicijn

Christian Bröer vertelt over de medicalisering van ons eten bij BNR Nieuwsradio. 'Eten en drinken is in onze samenleving door en door gemedicaliseerd. Denk aan de Schijf van Vijf. Eten staat steeds meer in teken van het behouden en bevorderen van de gezondheid', vertelt Bröer. 'Daarnaast speelt medische kennis een steeds belangrijker rol bij de vraag wat goed eten is.' 

prof. dr. Stanley Brul

Melkbacterieën te slim af zijn met behoud van smaak

Stanley Brul legt bij BNR Nieuwsradio uit hoe je bacteriegroei bij melk kan tegengaan. 'In de zomer is het al gauw te warm als je het even op tafel zet en alles wat warmer is, betekent groei van bacteriën. En wij proberen te zoeken naar hoe je die bacteriegroei kunt tegengaan, door die sporen beter te begrijpen en op die manier bederf tegen te gaan. In ieder geval: als het ware slimmer zijn dan de bacterie.'

Serge Wich

De pratende aap

Wanneer begonnen mensen met praten? Waren we toen al mensen, of was het misschien al eerder, toen we nog apen waren? Wij beheersen onze stembanden, apen zouden dat niet kunnen, legt Serge Wich uit bij BNR Nieuwsradio. 

Maarten Reesink

Tekenfilmdieren worden steeds dierlijker

Maarten Reesink vertelt bij BNR Nieuwsradio over tekenfilmdieren. De afgelopen kwart eeuw heeft de trend van animatiedieren die in plaats van vermenselijken weer gewoon dier blijven, zich doorgezet, zegt Reesink. 'En soms hebben de animatiefilms over dieren ook een ecologische boodschap, zoals in Happy Feet.'

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

5 september 2016