Kijk de UvA april 2016

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Reclame op de televisie

Strenge reclameregels nodig voor fastfood

Fastfoodketens als McDonalds en BurgerKing maar ook frisdrankproducten als CocaCola moeten worden onderworpen aan strengere reclame-eisen. Alleen dan kan de toename van obesitas worden geremd. Dat blijkt onderzoek van UvA-promovendi Poppy Watson en zij bespreekt dit bij BNR Nieuwsradio.

Martijn Droes

Dichter bij windmolens

Huizen dalen in waarde als er windparken in de omgeving verschijnen, al is het minder dan veel huiseigenaren denken. Bij de hoogste windmolens loopt het verlies op tot 5 procent of meer. Econoom Martijn Dröes bespreekt zijn onderzoek in de Volkskrant.

mw. prof. dr. Renske Keizer, bijzonder hoogleraar Pedagogiek, i.h.b. de rol en pedagogische betekenis van vaderschap, FMG

Nederland heeft de eerste hoogleraar vaderschap

Renske Keizer heeft een bijzondere fascinatie voor vaders. Met die fascinatie als uitgangspunt komt er nu wetenschappelijk onderzoek dat gericht is op de rol en invloed van vaders. Zij bespreekt dit bij EenVandaag. 

Axel Hagedorn

Affaire Böhmermann

Axel Hagedorn spreekt bij verschillende media over de affaire Böhmermann, de Duitse satiricus, die het Erdogan gedicht heeft geschreven en waar nu de juridische vraag speelt of hij vervolgd kan of zal worden in Duitsland. Het gaat om het spanningsveld van belediging en vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en kunstvrijheid.

Museum Kaap Skil

In Waddenzee gevonden jurk uit 17e eeuw tentoongesteld

Museum Kaap Skil op Texel toont een jurk die gevonden is op de bodem van de Waddenzee. Volgens kenners gaat het om een archeologische topvondst. Meerdere media hebben hier aandacht aan besteed. 

Dhr. prof. dr. Fukkink

'Kinderopvang veiliger geworden'

‘De kinderopvang in Nederland is de laatste jaren veiliger geworden’. Dat zegt hoogleraar kinderopvang Ruben Fukkink bij het programma De Ochtend op Radio NPO1. 

Henny Bos

Welbevinden kinderen van homo- en lesbo-ouders niet anders dan dat van hetero-ouders

Amerikaanse media berichten over de wetenschappelijke publicatie van Henny Bos (Research Institute of Child Development and Education) en collega’s in het ‘Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics’. 

Studenten pauzeren op trap

WK econometrie in Amsterdam

Studenten van onder andere Harvard en Oxford bijten zich stuk op het vraagstuk over ouderenzorg bij het WK econometrie in Amsterdam. En, los daarvan, is er nog een select groepje UvA-studenten dat zich bezig houdt met een heel Amsterdams probleem: de drukte in de stad. AT5 was ter plaatse. 

Roeterseiland Campus

Het Oekraïne-referendum is een feest voor de democratie

Op 6 april stemde Nederland tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Tom van der Meer is politicoloog aan de UvA en bespreekt dit referendum bij Radio1. 

dhr. prof.dr. M. (Michael) Kemper

Doden bij geweld tussen Azerbeidzjan en Armenië

De broze wapenstilstand tussen Armenië en Azerbeidzjan dreigt ten einde te komen. Hoogleraar Oost Europa studies Michael Kemper spreekt hier over bij NPO Radio1.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

9 mei 2016